O mlékárně
Mlékárna Otinoves
Historie mlékárny v datech
1927 – založení mlékárenského družstva
1929 – spuštění zkušebního provozu
1930 – slavnostní zahájení činnosti
1942 – uzavření mlékárny, evakuace obce
1949 – otevření obnovené mlékárny
1954 – začlenění do podniku Lacrum
1963 – začátek výroby sýru NIVA
1992 – privatizace mlékárny
2003 – vybudování zracího sklepa
2004 – rekonstrukce čistírny odpadních vod
2005 – otevření podnikové prodejny
2006 – vybudování samoodkalovací odstředivky
2007 – vybudování CIP stanice a příjmu mléka
2011 – vybudování kogenerační jednotky
2011 – pořízení balícího stroje na 100 g porce
2013 – pořízení vážního systému
2015 – pořízení automatické etiketovačky
2018 – otevření NOVÉ podnikové prodejny – U Mlékárny
Založení mlékárny
V srpnu roku 1929 byl spuštěn zkušební provoz a slavnostní zahájení činnosti mlékárny v Otinovsi se uskutečnilo 29. ledna roku 1930.
Historie mlékárny ale začala už v roce 1926, kdy zemědělci pocítili potřebu se spojit a zlepšit tak podmínky pro zpracování a prodej svých produktů. U zrodu této myšlenky byl řídící učitel Rudolf Bouda z Třebětína, z jehož popudu byl v březnu 1926 zvolen přípravný výbor. Do družstva se přihlásili zemědělci z desíti vesnic, kteří vlastnili přes dvě stovky dojnic, ještě celý rok ale trvalo, než se podařilo získat dostatečný počet členů. Ustavující valná hromada se konala v Otinovsi v červenci 1927 a vzniklo tak „Rolnické mlékařské družstvo pro Otinoves a okolí, zapsané společenstvo s ručením obmezeným v Otinovsi“.
Významné události
Po skončení války se lidé začali vracet do svých domovů a současně byl vznesený požadavek na obnovení mlékárny. Mlékárna musela projít obnovou, protože část budov byla poškozena, stejně jako strojní zařízení. Jako rolnické mlékárenské družstvo zahájila provoz v prosinci roku 1949 a v roce 1954 byla začleněna do národního podniku Lacrum v Brně. Významným se stal rok 1960, kdy se začalo uvažovat o výrobě plísňového sýru Niva, k jehož dozrávání byla vhodná jeskyně Michalka v Moravském krasu. Začala rekonstrukce provozních místností mlékárny a o tři roky později se začalo s výrobou, která tehdy představovala 500 kg sýru denně.
Koncem roku 1991 byly předloženy privatizační projekty a vítězem veřejné soutěže se stala obchodní společnost Mlékárna Otinoves, s.r.o. Za celou snahou v procesu privatizace stála myšlenka pokračovat v onom základním a jednoduchém záměru, a to zpracovávat dodávané mléko z nejbližšího okolí, pokračovat ve výrobě tradičních otinovských výrobků, zejména plísňového sýru NIVA, konzumního mléka a tvarohu.