Sýr NIVA
Sýr Niva je tradiční český plísňový sýr vyráběný z kravského mléka. Inspirací pro jeho výrobu byla italská Gorgonzola. Charakteristickou chuť a texturu sýra vytváří ušlechtilá plíseň Penicillium roqueforti.
V naší mlékárně sýr NIVA vyrábíme od roku 1963.
Každý měsíc vyrobíme zhruba 100 tun NIVY, což představuje asi 50 tisíc dvoukilových bochníků sýra. Za rok to dělá asi 600 tisíc bochníků.


Plísňový sýr NIVA extra je nositelem prestižní značky kvality KLASA, pyšní se označením Regionální produkt Moravského krasu a v roce 2021 byl oceněn Výrobkem Olomouckého kraje. Přírodní plísňový sýr Niva získal titul Mlékárenský výrobek roku 2016 v kategorii sýry zrající aromatické.
Chuť
Jak si NIVU nejlépe vychutnat
Aby sýry mohly při podávání plně rozvinout své aroma, je vhodné je vyjmout asi 20 minut před podáváním z chladícího boxu a nechat temperovat na pokojovou teplotu. Výraznou chuť NIVY vhodně doplní čerstvá zelenina nebo ovoce či ořechy, dále celozrné pečivo nebo tmavý chléb.
Pro svoji výraznou chuť je NIVA oblíbená v naší kuchyni, přidává se do pomazánek, polévek a omáček, k plnění masových závitků nebo pirožků. Často se používá také pro zapékání nebo pro dochucování již připravených jídel.
K dobře vyzrálému sýru NIVA je vhodné podávat buď přírodně sladká a fortifikovaná vína (ledové, slámové, portské) nebo lahvově zralá červená vína typu Bordeaux, nejlépe barikovaná. Z odrůd lze doporučit Merlot, Cabernet Sauvignon, Neronet, Alibernet a jejich cuvée. Jako vhodný nápoj podávaný k sýru NIVA a k pokrmům obsahujícím NIVU je možné doporučit také kvalitní české pivo.
