Jak se sýr NIVA vyrábí

Výroba

  • NIVU vyrábíme už od roku 1963
  • Ročně vyrobíme 600 000 bochníků NIVY
  • Jsme věrni tradiční ruční výrobě
  • Provoz odpovídá nejpřísnějším hygienickým požadavkům
  • Sýr NIVA je čistě přírodní produkt – bez konzervantů a barviv
  • Každý kus je originál

Cesta sýru

Cesta sýru NIVA Mlékárny Otinoves začíná na pastvinách chráněné přírodní oblasti Moravského krasu a Drahanské vrchoviny, kde se pasou spokojené dojnice červenostrakatého plemene.

Kvalitní mléko

Mléko pochází z veterinárně kontrolovaných zdrojů, má vysokou kvalitu a vysoký obsah bílkoviny, což je k výrobě sýru NIVA potřebné a důležité. Ročně tak každý den včetně svátků a nedělí Mlékárna Otinoves zpracuje asi 30 tisíc litrů plnotučného mléka.

Vzorky mléka podléhají přísným testům v laboratorní jednotce, aby se stanovila jeho zdravotní nezávadnost podle přesně definovaných parametrů. Celý provoz odpovídá nejpřísnějším hygienickým požadavkům ČR a EU.

Zpracování mléka

Mléko je poté pasterizováno a přemístěno do srážecích kádí, kde je inkubováno mlékárenskou kysací kulturou, syřidlem a ušlechtilou plísní penicillium roqueforti. Mléko se změní ve tvaroh, odstraní se přebytečná syrovátka a zbylou sýřeninu ručně přemístíme do nerezových forem.

Ruční výroba

Jsme věrni tradiční ruční výrobě. Používáme solení v solných lázní, klasické oškrabování a zrání na dřevěných smrkových prknech. Každý bochník naděrujeme ocelovými jehlami. Vzniklé otvory totiž podporují rozvoj typického modrozeleného žilkování.

Náš sýr NIVA je čistě přírodní produkt, který neobsahuje žádné konzervační látky ani barviva. Každý bochník projde rukama lidí a každý je tak originál.

Zrání

Zrání bochníků sýrů probíhá ve zracím sklepě 3-4 týdny při teplotě zhruba osm stupňů Celsia a téměř při stoprocentní vlhkosti. Do roku 2003 zrály bochníky Nivy v jeskyni Michalka u Holštejna. Nyní máme novou moderní zrárnu sýrů ve svém areálu v Otinovsi.

Balení

Po dozrání sýr balíme do tradiční hliníkové fólie, protože dlouholeté zkušenosti ukazují, že právě tento obal zajišťuje ideální podmínky pro uchovávání a další zrání sýra. Našim zákazníkům nabízíme sýr NIVA s modrou plísní v podobě celých válců, půlválců nebo v kalibrovaných porcích o hmotnosti 100 g.