MOT - mlékárna Otinoves

ReceptyRecepty

Bramborový salát s NIVOU

Ve slupce uvařené brambory nakrájíme na kostky, přidáme k nim na kostičky nakrájenou Nivu, posekanou cibuli a promícháme. V bílém jogurtu rozšleháme sůl, cukr, olej, ocet, lžičku hořčice a pepř a nalijeme na brambory. Promícháme a necháme v chladu odležet.

Francouzská sýrová paštika

NIVU nastrouháme a rozpustíme ve vodní lázni. Do prochladlého sýra zamícháme ušlehanou smetanu. Do menší formy vložime potravinovou fólii a rozetřeme sýrovou hmotu. Po ztuhnutí krájíme na plátky a zdobíme šlehačkou a ořechy. Výborné je také přidat trochu rybízové marmelády.

Francouzský sendvič s NIVOU

Na krajíček toastového chleba položíme plátek NIVY, pár kroužků cibule, plátek rajčete, lehce osolíme a přiklopíme druhým toastem. Lehce potřeme máslem a 3-4 zapékáme v toastovači.

Jarní salát s NIVOU

Uvařené a vychladlé brambory a vajíčka nakrájíme na plátky, přidáme plátky kedlubny, ředkviček, salátové okurky a natrhaný listový salát. Kysanou smetanu dochutíme trochou citronu, pepře a smícháme s jemně nastrouhanou NIVOU. Promícháme se salátem a necháme v chladu jen krátce zaležet.

Jednohubky s olivami

NIVU a eidam nakrájíme na malé kostičky, na ně připíchneme párátkem lístek bazalky a zelenou vypeckovanou olivu. Výborná je i kombinace s vlašským ořechem.

Krémová zálivka na salát

Zakysanou krémovitou smetanu dobře umícháme s nastrouhaným sýrem NIVA, ochutíme několika kapkami citronové šťávy, špetkou cukru a soli, čerstvě mletým pepřem a 2 kapkami worcestrové omáčky. Nakonec znovu dobře rozmícháme.

Lahůdkový salát

Rajčata a cibuli nakrájíme na čtvrtkolečka, plátky cibule by měly být jen tenké. Přidáme nudličky NIVY a pokrájená vajíčka. Mírně osolíme, opepříme, zakápneme olejem a octem a promícháme. Smícháme Lučinu s majonézou a přidáme do salátu, jemně promícháme. Necháme v chladu zaležet.

Nadýchaná pomazánka z NIVY

Máslo nebo margarín vyšleháme s jemně nastrouhanou NIVOU, přidáme špetku soli, nasekanou petrželku, ušlehanou smetanu a velmi zlehka promícháme.

Nakládaná NIVA I

Svaříme ocet s vodou, koření­m a cukrem, do horkého nálevu na 15 minut nasypeme pokrájené čerstvé houby a červenou papriku. Do sklenice narovnáme na kostičky nakrájenou NIVU, houby a papriku, přidáme olivy, cibuli, česnek a koření­ (bobkový list, tymián, celý pepř, nové koření­ a feferonky) a zalijeme olivovým olejem. Necháme 1-2 týdny uležet.

Nakládaná NIVA II

Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka a osolíme, aby změkla, pak promícháme s bylinkami (oregano, petrželka, tymián) a kousky chilli papričky. Do sklenice střídavě vrstvíme kostičky NIVY a cibulovou směs. Nakonec zalijeme olejem a uzavřeme. Necháme 5 dní v chladu uležet.

Nivové koule

NIVU s máslem nastrouháme najemno, přidáme třený česnek, důkladně prohněteme, tvoříme kuličky, které obalujeme v najemno nastrouhaném eidamu, do kterého můžeme přidat mletou sladkou papriku nebo chilli. Další variantou je obalit nivové kuličky v jemně nasekaných bylinkách.

Nivový dresink

Do smetany zamícháme nadrobno nasekanou cibuli, trochu oleje, dochutíme hořčicí, cukrem, octem, solí a pepřem. Dobře promícháme nejlépe ve sklenici s víčkem. Přimícháme nastrouhanou NIVU a necháme v chladu zaležet. Dresink se hodí k masu, zelenině i bramborám místo běžně používané tatarské omáčky.

Pěna s jablky

Do ušlehané smetany zamícháme jemně nastrouhané jablko, celer a Nivu. Pokud nechceme, aby jablko a celer před zamícháním zhnědly, zakapeme je citrónovou šťávou a promícháme. Pěnou plníme šunkové závitky, půlky paprik, nebo vydlabaná rajčata. Můžeme ji také ozdobně stříkat na slané sušenky nebo plátky veky a zdobit zeleninou.

Pikantní pomazánka z NIVY

Máslo nebo margarín vyšleháme s jemně nastrouhanou NIVOU a smetanou, dochutíme pikantní hořčicí, mletou paprikou, špetkou soli a vše společně utřeme dohladka. Zdobíme proužky červené papriky.

Plněná vejce

Uvařená zchladlá vejce rozřízneme podélně, žloutky smícháme se strouhanou NIVOU a majonézou. Směsí naplníme bílky, zdobíme plátkem šunky a čerstvou zeleninou.

Plněný hermelín

Hermelíny podélně rozkrojíme, vydlabeme měkký vnitřek. Ten spolu s nivou nastrouháme, přidáme prolisovaný česnek, posekané ořechy a promícháme. Misky z hermelínu naplníme, slepíme a zabalíme do původního obalu. Necháme asi týden uležet, krájíme na klínky a podáváme nejlépe k vínu nebo pivu

Pomazánka 1 2 3

Na jemno nastrouháme sýr NIVA a česnek a smícháme s majonézou a pomazánkovým máslem. Pomazánka je výborná na čerstvém chlebu s rajčaty a zelenou natí podle sezóny.

Pomazánka z NIVY a Lučiny

Lučinu vyšleháme se stejným množstvím strouhané NIVY, přidáme 3 lžíce majonézy a jemně nakrájenou cibuli. Zdobíme mletou paprikou a zelenou cibulkou.

Rajčata s NIVOU

Rajčata nakrájí­me a zalijeme marinádou z oleje, česneku a bazalky. Pak bohatě posypeme rozdrobenou NIVOU a přidáme čersvou nebo sušenou bazalku. Podáváme s toasty.

Rajčata s NIVOU

Česnek oloupeme, rozmačkáme a smícháme s olejem a bazalkou. Marinádu necháme uležet v lednici. Nakrájená rajčata přelijeme česnekovým dresinkem, bohatě posypeme strouhanou NIVOU a ozdobíme čerstvou bazalkou. Podáváme s nasucho opečenými toasty.

Salát Niváček

Salátovou okurku nakrájíme na plátky, rajčata na čtvrtky, NIVU na malé kostičky. Cibuli posekáme najemno. Zakápneme olejem, mírně osolíme, opepříme a okyselíme. Jemně promícháme a necháme v chladu uležet.

Salát s NIVOU

Do joguru zamícháme kostičky NIVY, česnek a koření­ nebo bylinky podle chuti, necháme půl hodiny zaležet. Okurky, rajčata, mrkev a papriku nakrájí­me, zalijeme dresinkem a salát podáváme s tmavým pečivem

Slavnostní nivové chuťovky

NIVU rozmačkáme vidličkou a utřeme s máslem a smetanou. Naplníme zdobící sáček a krátce vychladíme. Zdobíme toasto- vé trojúhelníčky nebo plátky veky, sypeme plátky ředkviček, zelenými natěmi, plátky černých a zelených oliv a nahrubo sekanými ořechy. Podáváme spolu se světlým hroznovým vínem.

Sváteční pomazánka z NIVY

NIVU nastrouháme na hrubém struhadle nebo rozmačkáme vidličkou. Vajíčka nakrájíme na malé kousky, cibuli na drobno a všechno spojit majonézou. Můžeme přidat také sterilovanou okurku

Topinka s NIVOU a celerem

Máslo utřeme do pěny, přimícháme nastrouhanou NIVU a nakonec jemně nastrouhaný celer, podle chuti mírně přisolíme. Opečeme toasty, ještě horké je potřeme sýrovou směsí a posypeme sekanou petrželovou natí nebo jinými bylinkami.

Zapečené toasty

Nasucho opečené toasty potřeme máslem, posypeme hrubě nastrouhanou NIVOU a drobně posekanými vlašskými ořechy. Toasty krátce zapečeme pod grilem nebo v dobře vyhřáté troubě, podáváme horké doplněné hlávkovým salátem.


MOT - Mlékárna Otinoves © 2011 powered by WebEffect.cz